Lyssna på sidan Lyssna

Biblioteket för barn och unga

Det finns många olika sätt att bege sig in i böckernas och berättelsernas värld. Hitta ditt sätt som passar ditt barn. Vi hjälper dig gärna. Här kan du se några tips.

 

Kreativ skaparvår

Ta chansen att utmana dig själv i både skrivande och skapande i vår! Varje månad kommer det att läggas upp ett nytt uppdrag. Det kan handla om att skriva en kort berättelse baserat på en bild, skriva en dikt utifrån ett särskilt ämne eller rita, teckna eller måla en bild utifrån en text.

Foto av penslar, färger, sax, pennor

Utmaning 2 - 17 april till och med 29 maj

Den här gången lämnar vi skrivandet och kommer i stället att ägna oss åt att skapa bilder. Du som börjat skolan (förskoleklass) och ännu inte slutat gymnasiet kan vara med!

När vi läser en text, tittar vi på bokstäverna och orden med våra ögon. Sedan skickas informationen från ögonen till hjärnan där det omvandlas och görs om till en bild inuti våra huvuden.
Detta görs med hjälp av olika delar av hjärnan som hjälper oss att förstå och skapa en bild av vad vi läser. När du till exempel läser en spännande bok kan du se bilder i ditt huvud av vad som händer i historien!
Hur ser personen ut, hur ser staden ut, hur ser havet ut och så vidare.

Den här gången är uppdraget att skapa en bild utifrån något du har läst. Det kan vara från en bok, en dikt eller en serie. Vill du göra ett nytt omslag till din favoritbok? Vill du rita huvudpersonens husdjur? Vill du måla med färger, kritor eller pennor? Vill du göra bilden på datorn eller kanske på paddan?

Du väljer helt själv vad och hur du vill måla. När du är klar skriver du vad du läst och vad bilden föreställer. Sen lämnar du in den till biblioteket i Sävsjö, Vrigstad eller Stockaryd. Du som är lärare eller pedagog kan även skicka med internpost till ”Sävsjö Bibliotek Samuel”.

Din bild kommer sedan visas på biblioteket i Sävsjö där alla besökare kan se den. Om du inte vill att ditt namn ska vara med räcker det med att du skriver första bokstaven i ditt namn och din ålder.

Utmaningen pågår fram till 29:e maj 2023.

VÄLKOMMEN med ditt bidrag!

Alla barn behöver böcker men alla böcker passar inte alla barn. Istället för att läsa en bok finns till exempel ljudböcker. Därför finns Äppelhyllan. Leta efter böcker med det glada, röda äpplet på, så hittar du rätt.

Här finns:

  • talböcker
  • bok och talbok där du läser och lyssnar samtidigt
  • taktila böcker läser du med fingrarna
  • böcker med tecken, vänder sig till dig som kan höra men behöver tecken som stöd
  • böcker med teckenspråk
  • teckensång
  • tygböcker

Talböcker

För att lyssna på talböcker behöver du antingen ett läsprogram på datorn, en talbokspelare eller en mp3-spelare. Du kan även läsa via mobiltelefon/surfplatta. Läsprogrammet och appen Legimus finns att ladda ner gratis på Myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.

Är det något ni saknar så kan vi beställa hem det från Myndigheten för tillgängliga mediers hemsida.

Du får en bok att läsa med ditt barn

Alla nyblivna föräldrar i kommunen får "De små barnens bok". I flera år har biblioteken i Sävsjö kommun i samarbete med barnavårdscentralen (BHV) delat ut ett presentkort på en bok. Välkommen in med presentkortet från BHV och hämta boken.

Böcker om barn

Biblioteket har också böcker om bland annat barn och dess utveckling.

Filmer och ljudböcker

Du kan också låna ljudböcker, e-böcker och treama film gratis. Det finns många ljudböcker och filmer som passar bra för barn. Varför inte låna hem en ljudbok till bilresan? Läs mer om vårt digitala utbud på sidan Låna hos oss.

Kontakt

Sävsjö stadsbibliotek

Östra Järnvägsgatan 16 A
576 31 Sävsjö
biblioteket@savsjo.se
0382-154 00

Puffar