Välkommen till förskolan
Här får du veta mer om hur det fungerar i förskolan. Vad gäller kring avgifter, tider, inskolning, med mera.
Du använder samma e-tjänst för att ansöka, ändra eller avsluta plats på förskola eller pedagogiskt omsorg.
Gå till e-tjänst för förskola och pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats.
Barnomsorg med avgift
Alla barn som har fyllt ett år har rätt att gå i förskola om vårdnadshavarna arbetar eller studerar. Det kan också finnas andra skäl som till exempel vårdnadshavares sjukskrivning eller barnets egna behov. Om du som vårdnadshavare är arbetslös eller föräldraledig med ett syskon får ditt barn gå i förskolan 15 timmar i veckan. Barn som är i behov av särskilt stöd enligt skollagen får gå gratis 15 timmar i veckan.
För tid utöver det betalar vårdnadshavarna vanlig avgift. Avgiften för barnomsorgen räknas ut enligt ett system som kallas maxtaxa. Det innebär att din avgift beräknas på hur mycket familjen har i inkomst och hur många barn det finns i familjen. Läs mer om maxtaxa i avsnittet om avgifter.
Allmän förskola, avgiftsfri
Från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år har barnet rätt att gå i allmän förskola. Allmän förskola är till för att alla barn mellan tre och fem år ska få tillgång till den pedagogiska stimulans och gruppgemenskap som förskolan ger. Barnet har rätt till allmän förskola oavsett vad vårdnadshavarna har för sysselsättning.
Allmän förskola följer skolans terminstider. När det är lovdagar och studiedagar i skolan är även barnen som går på allmän förskola lediga. Om ditt barn redan har en placering i förskolan måste du anmäla att du vill ha avgiftsfri allmän förskola. Det gör du via e-tjänster på kommunens webbplats savsjo.se
Pedagogisk omsorg
På en del platser finns det pedagogisk omsorg som ett alternativ till förskolan. Du ansöker om plats i pedagogisk omsorg på samma sätt som till förskolan, via e-tjänster på savsjo.se
Ditt barn får vara på förskolan när du arbetar eller studerar. Du behöver lämna ett schema för vilka tider ditt barn ska vara på förskolan. Det gör du via en app som vi använder i verksamheten. I den lämnar du schematider, rapporterar frånvaro och får information från förskolan. Det är viktigt att man följer sitt schema och rapporterar eventuella förändringar i appen eller till pedagogerna på förskolan. I tiden du rapporterar ska du även räkna in tid för hämtning och lämning. Behöver du ändra en tid med kort varsel ska du alltid kontakta din förskola så att du får bekräftat att de uppfattat ändringen.
Du säger upp din förskoleplats på samma sätt som du söker den, via e-tjänster på savsjo.se. Du behöver säga upp din plats två månader innan barnet ska sluta. Det innebär att du betalar i två månader från uppsägningsdatumet oavsett om barnet är på förskolan eller inte.
Maxtaxa
I Sävsjö kommun tillämpar vi maxtaxa. (Du kan läsa mer om maxtaxa på Skolverkets webbplats skolverket.se. Länk till annan webbplats. Det innebär att man betalar avgift baserat på familjens gemensamma inkomst. Avgiften beror också på hur många barn man har placerade. Avgiften betalas 12 månader om året. Man betalar alltså även under sommaren även om barnet inte är på förskolan då.
Lämna rätt uppgifter
Som vårdnadshavare är du skyldig att lämna rätt uppgifter om din inkomst för att avgiften ska bli rätt. Som inkomst räknas all skattepliktig ersättning man får. Det kan förutom lön vara ersättningar från Försäkringskassan, som föräldrapenning eller sjukpenning, A-kassa, eller någon annan skattepliktig ersättning. Ett tips är att tänka aktuell årsinkomst och dela med 12 för att få en rättvis månadsinkomst. Inkomsten du lämnar ska vara din bruttoinkomst, alltså före skatteavdrag.
Uppdatera dina uppgifter
Förändringar av inkomst eller andra familjeförhållanden som kan påverka avgiften ska lämnas direkt. Din inkomst kan du uppdatera själv på barnomsorgens webbplats som du når via savsjo.se. Varje år får du dessutom ett mejl med uppmaning om att uppdatera dina inkomstuppgifter. Gör du inte det kommer du automatiskt att läggas över på maxtaxa (den högsta avgiften) Om du inte vill skriva in din inkomst kan du bocka för att du vill ha maxtaxa i stället. Då behöver du inte uppdatera dina uppgifter utan får den högsta avgiften.
Inkomstjämförelse
Varje år genomför kommunen en inkomstjämförelse. Då jämför vi den inkomstuppgift vårdnadshavarna har lämnat till kommunen mot Skatteverkets uppgift om taxerad inkomst. Inkomstkontrollen görs två år bakåt i tiden. Har du betalat för lite får du en faktura på mellanskillnaden. Har du betalat för mycket få du pengar tillbaka.
Avdrag
Från och med höstterminen när ditt barn är tre år och har rätt till allmän förskola får du som har ditt barn på förskolan mer än 15 timmar ett avdrag på avgiften. Det är för att kompensera de gratis 15 timmarna som alla barn har rätt till. Avdraget är 22,5 procent och görs under hela året från och med höstterminen.
Beräkning av avgiften
Avgifterna är olika beroende på hur många av dina barn som går i förskolan. Nedan kan du se hur avgiften beräknas. Det är alltid det yngsta barnet som räknas som barn nummer ett.
- För barn 1 är avgiften 3 procent av familjens gemensamma inkomst tills inkomsttaket nåtts.
- För barn 2 är avgiften 2 procent av familjens gemensamma inkomst tills inkomsttaket nåtts.
- För barn 3 är avgiften 1 procent av familjens gemensamma inkomst tills inkomsttaket nåtts.
- För barn 4 ingen avgift.
Delad faktura
Om barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna och båda har behov av barnomsorg kan ni få delad faktura. Om bara en vårdnadshavare har behov av barnomsorg betalar den hela avgiften. Ansökan om delad faktura görs till förskoleenheten på Sävsjö kommun.
Planeringsdagar
Alla förskolor har stängt två dagar per termin (fyra dagar per år) för att personalen ska få kompetensutveckling och kunna göra planering. Vilka dagar det är hittar du på vår webbplats savsjo.se
Sommar- och julförskola
Under vissa perioder, till exempel under sommarsemester och jullov har inte alla förskolor öppet då det inte är så många barn i verksamheten. Du får alltid veta i god tid vilken förskola som är öppen och kan ta emot ditt barn om du jobbar under någon av dessa perioder. Vid tillfällen när många barn är lediga (skollov) slår vi ihop avdelningar och har inte öppet på hela förskolan. Din förskola berättar vad som gäller.
Inskolning
När du fått en placering till ditt barn börjar ni med inskolning. Under den tiden ska barnet lära sig att vara på förskolan. Under inskolningen är en av vårdnadshavarna tillsammans med barnet på förskolan. Ni kan dela på inskolningen. Inskolningsperioden varierar mellan en och två veckor. Ni betalar avgift från första inskolningsdagen. Under inskolningen kommer du att få all information du behöver om vad som gäller på just din förskola.
Sjukdom
Sjuka barn ska alltid stanna hemma. Barnet ska orka delta i den ordinarie verksamheten innan det kan komma tillbaka till förskolan. Vårdnadshavarna ska alltid meddela förskolan och säga till om barnet inte kommer. Det kan man göra via appen eller kontakt med förskolan.
Translate
You can use Google Translate to translate this page to different languages. Please note that Sävsjö municipality is not responsible for the quality of Googles translation of the page or for cookies that Google might collect. Go to Google Translate Länk till annan webbplats..
Translate to Englisch Länk till annan webbplats.
ترجم إلى اللغة العربية Länk till annan webbplats.
ترجم إلى الفارسية Länk till annan webbplats.