Lyssna på sidan Lyssna

Behöver du dölja att du läst det här? Knappen "Lämna sidan" tar dig snabbt till google.se. Läs mer om att surfa privat och dölja eller rensa webbhistorik på sidan "Dölj ditt besök".

Vad är våld?

Det finns olika våldsformer och oftast förekommer flera olika former av våld samtidigt. Här nedan ges några exempel.


Kan innebära att våldsutövaren biter, river, drar i håret, bränner, skakar eller knuffar. Fysiskt våld kan även bestå av örfilar, knytnävslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag. 

Kan innebära olika former av sexuellt påtvingande handlingar som att tvinga den utsatta att se på pornografi, samlag utan samtycke, könsstympning, sexuella trakasserier och att använda sexuellt kränkande ord.

Kan handla om direkta eller indirekta hot, till exempel hot om att ta sitt liv eller hot om att skada närstående. Psykiskt våld kan också handla om tvång, trakasserier, glåpord (skällsord) och förlöjliganden.

Kan handla om att den utsatta inte får insyn i ekonomin, stölder av pengar och värdesaker, utpressning och förskingring.

Kan innebära förstörelse eller stöld av den utsattas personliga tillhörigheter, bohag och värdesaker. Våld mot husdjur kan också ingå i mönstret.

Det förekommer ilska och aggressivitet som inte är uttalad. Det kan visa sig genom kroppsspråk eller på en olustig stämning i hemmet. Det skapar otrygghet och rädsla samt stress hos den som blir utsatt. Även om fysiska våldshandlingar sällan inträffar kan våldet vara ständigt närvarande.

Denna typ är speciellt vanlig bland äldre och personer med funktionsnedsättning. Kan exempelvis bestå i att den utsatta inte får hjälp med mat, medicin eller hygien. Den utsatta kan nekas tillgång till telefon och andra hjälpmedel eller få felaktig medicinering.

Vid hedersrelaterat våld är det ofta mer än en person som är förövaren. Det kan vara familj och släkt till både förövaren eller den utsatta som utövar våld.

Hedersrelaterat våld kan innebära att man inte får bestämma över sin egen kropp, sexualitet eller livsval till exempel vad man vill studera till eller vem man ska gifta sig med.

Handlingar som är direkt riktade mot själva funktionsnedsättningen hos den våldsutsatta och försvårar en redan utsatt situation.

Digitalt våld har blivit allt vanligare i takt med att fler använder webben, sociala medier och smartphones. Det kan exempelvis handla om att våldsutövaren skickar hotfulla sms, mejl eller sprider rykten via sociala medier för att kontrollera den utsatta. Det kan även handla om att kapa olika konton och ladda ner spårnings-appar för att kontrollera vart personen befinner sig.

Alla webbsidor du besöker och all din aktivitet på nätet lagras i datorn. Det gör att någon annan som använder samma dator kan se vilka webbsidor du har varit på. Men genom att radera webbhistoriken kan du dölja spåren, så att det blir svårare att se att du har besökt den här sidan.

Läs mer på polisens hemsida, Så här döljer du ditt besök. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Öppettider för receptionen på Villagatan 12

Vardagar klockan 08.30 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00.

Socialförvaltningens växel

Du kan nå oss på telefon 0382-154 60.
Måndag - torsdag klockan 08.00 - 16.00
Fredag klockan 08.00 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00

Mejladress

socialen.soc@savsjo.se

Postadress

Socialförvaltningen
576 80 Sävsjö

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret
112.