Lyssna på sidan Lyssna

Eldning avråds på grund av brandfara i skog och mark

Publicerad:

Det varma och torra vädret har medfört att brandfaran i skog och mark just nu är väldigt hög. Därför avråder Räddningstjänsterna i Jönköpings län starkt från att elda med öppen eld i skog och mark under de kommande dagarna. Observera att det inte råder ett eldningsförbud utan en stark avrådan!

Räddningstjänsterna i Jönköpings län avråder nu allmänheten från att elda med öppen eld i skog och mark under de närmaste dagarna. Även skogsarbete eller annat arbete som kan orsaka gnistbildning ska undvikas. Brandrisken i skog och mark bedöms under de kommande dagarna vara mycket höga i länet. Detta beror på kraftiga vindar och den torka som uppstått på grund av en längre period med varmt väder.

Om du tänker elda trots avrådan bör du vara mycket försiktig och förbereda dig väl. Säkerställ att till exempel vattenslang, hink, lövräfsa eller andra verktyg för släckning finns i närheten. Kom ihåg att det är du som är ansvarig om något går fel, även om du har följt lagar och regler.

Observera att det inte råder eldningsförbud. Du kan grilla om detta sker på en säker och iordningställd grillplats exempelvis hemma i din trädgård.

Vid frågor, kontakta:
Höglandets räddningstjänstförbund Växel
0383-46 77 00

Vid en akut nödsituation, ring 112