Lyssna på sidan Lyssna

Sävsjö vinnare när riksdagen röstat om kostnadsutjämning

Publicerad:

PRESSMEDDELANDE: Riksdagen har röstat ja till regeringens proposition om ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting. Sävsjö kommun får ett tillskott på 13 miljoner under nästa år.

Det nya kostnadsutjämningssystemet som riksdagen tagit beslut om, och som är en del av det så kallade kommunalekonomiska utjämningssystemet, tar större hänsyn till faktorer såsom exempelvis gleshet och socioekonomi. Kommuner med särskilda utmaningar kommer att få ett betydande ekonomiskt tillskott.

För Sävsjö kommuns del innebär beslutet att 13 miljoner kronor tillförs under nästa år. Kommunens budget för år 2020 fastslogs under kommunfullmäktigemötet tidigare i veckan och den förändras inte av beslutet om kostnadsutjämningen. Därmed blir det upp till politiken att ta nya beslut om hur de extra medlen ska användas:

– Riksdagens beslut om ny kostnadsutjämning ger Sävsjö kommun ett tillskott som är nödvändigt och behövs. Med denna uppdaterade utjämning är jag övertygad om att vi också kommande år kan klara de välfärdsutmaningar som kommunen har. För oss blir den utökade utjämningen också en rättfärdig ersättning för det stora åtagande som staten har gett Sävsjö kommun inom integrationsområdet. Riksdagens beslut är för oss glädjande och positivt! säger kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (kd).

Ekonomichef Marie Hogmalm kan konstatera att det i nuläget finns effektiviseringar på sju miljoner kronor årligen fram till 2022 som saknar finansiering i kommande budgetar.

– Utöver det finns det flera kommunala verksamheter som har en tuff ekonomisk situation och som lär få det ännu tuffare nästa år, säger hon.

Den 20 december kommer en ny skatteunderlagsprognos som kan påverka den slutliga summan.

Vid frågor kontakta:
Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande (kd)
0382-152 02
stefan.gustafsson@savsjo.se

Marie Hogmalm, ekonomichef
0382-152 29
marie.hogmalm@savsjo.se