Logga Visitsavsjo
Lyssna på sidan Lyssna

Historien om Sävsjös Trädgård

När snabbtåget skulle börja gå genom staden behövde området kring järnvägen byggas om. Det blev stora, nya ytor att plantera på och i stället för gräs välde Sävsjö kommuns parkavdelning att satsa mer och mer på perenna växter.

När nya tiders vindar blåser över oss kan det ganska ofta kännas oroligt och tanken att det gamla är bäst brukar ha ett starkt fäste. Kanske var det så många av oss Sävsjöbor kände när snabbtåget X 2000 skulle börja åka genom kommunen och det därmed skulle bli planfria -och sterila korsningar.

Nu var det slut med väntandet vid bommarna och slut med suckande över tåg som aldrig behagade komma. Istället skulle vi effektivt ta oss mellan de olika stadsdelarna, visserligen till priset av mycket mera asfalt, men snabbare skulle ju allt bli.

Och snabbare blev det, men framför allt blev det mycket grönare och vackrare. Detta tack vare Sävsjö kommuns dåvarande och framsynte stadsträdgårdsmästare Stefan Lagerqvist.

– Det blev en stor förändring när X 2000 skulle gå genom stan. Då rev vi bort allt det gamla kring järnvägen och började från början med stora ytor som vi planterade på.

– Banverket projekterade området men hade mest ritat in gräs så det blev mycket perenner och buskar istället, berättar Stefan.

Hur har Sävsjös gröna rum förändrats genom åren?

- När jag började fanns det lite ettåriga planteringar runt torget och sen var det mest gräsytor. Det gick någ­ra år när vi skötte det som det var, men sedan började vi gradvis att plantera in lite buskar och träd och så har det fortsatt med perenner och successiva förändringar som att flytta fontänen på torget och göra om på Köpmangatan och Kopparslagaregatan. När det gäller de övriga tätorterna i kommunen så har det gröna även där vuxit fram i takt med att X 2000 skulle gå genom Rörvik och Stockaryd och att genomfarten i Vrigstad byggdes om.

Två tusenskönor.

Mer att se och göra

Puffar

 • Kvinnliga händer håller i mobiltelefon som visar presentkortsappen Cityplay.

  Köp ett presentkort

  Här kan du köpa digitalt presentkort.

 • Sävsjö Camping

  Sävsjö camping

  Välkommen till vår fina camping! Här kan du tälta, bo i stuga, spela minigolf...

 • sommargatan

  Sommargatan

  Välkommen till Sommargatan vid Stora torget i Sävsjö! Här möts vi och trivs...

 • Butiker längs med kullerstensgata i Sävsjö centrum.

  Våra tätorter

  Kolla in vad som är sevärt och på gång i Sävsjö, Rörvik, Stockaryd och Vrigstad.

 • Jenny Almqvist och Anna Frej cyklar i skogen i Vrigstad.

  Cykla i Sävsjö kommun

  Det finns många fina småvägar och leder att cykla på i Sävsjö kommun. Här hit...