Lyssna på sidan Lyssna

Att bo på gruppbostad

Du har en egen lägenhet som du själv möblerar, bestämmer över och ska ta hand om. Men i gruppbostaden finns också gemensamma utrymmen där du, dina grannar och personalen kan laga mat tillsammans och umgås.

Det är svårt att beskriva exakt hur det är att bo i en gruppbostad. Det beror på hur du vill ha det och vad som är viktigt för dig och dina grannar i gruppbostaden.

Personal och kontakt

Det finns personal dygnet runt, även på natten, som kan stödja dig om du behöver det. De som arbetar på gruppbostaden är din personal, men även personal till de andra som bor i gruppbostaden. Det betyder att personalen ibland kan vara upptagen med att hjälpa någon annan samtidigt som du behöver stöd.

På vissa gruppbostäder är nattpersonalen vaken och på andra sover personal i en personallägenhet som finns inom gruppbostaden. Behöver du komma i kontakt med den sovande personalen kan du ringa eller knacka på.

Personalen har olika yrken och utbildning. Personalen får fortbildning av Sävsjö kommun.
Gruppbostaden har en enhetschef. Enhetschefen är ansvarig för gruppbostaden.

Hyreslagen gäller

När du bor i en gruppbostad har Sävsjö kommun förstahandskontrakt och du hyr sedan av kommunen. Precis som för alla hyresgäster gäller hyreslagen.

Skötsel och hyra

Det innebär att du behöver sköta om lägenheten du hyr men du kan få hjälp och stöd av personalen att göra det. Även uteplats och balkong ingår i skötseln.

Som hyresgäst får du inte störa dina grannar med till exempel hög musik eller stora fester och hyran ska såklart betalas i tid varje månad.

Husdjur

Du får ha husdjur om du klarar av att ta hand om djuret själv. Husdjuret ska vara i din lägenhet. Personal tar inte hand om ditt husdjur.

Övernattande gäster

När du har gäster som sover över hos dig eller om du sover över hos någon annan
ska du säga till personalen så att de vet om det. Om det till exempel börjar brinna behöver de veta hur många personer som finns i gruppbostaden.

När du bor i gruppbostad ska du vara där minst halva månaden.

Vem får gå in i din lägenhet?

Det är du som bestämmer i din lägenhet. Du bestämmer vilka personer som du vill bjuda hem och andra personer får inte gå in i din lägenhet utan att du säger ja. Däremot får fastighetsskötaren ibland gå in i din lägenhet utan att du först sagt ja för att utföra reparationer och liknande.

Gemensamma utrymmen

I det gemensamma utrymmet är det ni som bor i gruppbostaden som tillsammans bestämmer reglerna. Vilka som får vara där och vad utrymmet ska användas till.

Mat och måltider

Rutinerna för mat och måltider ser olika ut på de olika gruppbostäderna. På vissa gruppbostäder handlar du och lagar din egen mat med stöd av personal. På andra gruppbostäder gör ni inköpen av mat och matlagning tillsammans.

Husmöten

Enhetschefen eller personalen på gruppbostaden kan stödja dig och dina grannar på gruppbostaden med att ha husmöten.
På husmötena pratar du och dina grannar om hur ni vill ha det i gruppbostaden. Ni kan bestämma vilka regler ni tycker ska finnas i det gemensamma utrymmet och vilka aktiviteter ni vill göra tillsammans.

Det är du tillsammans med dina grannar på gruppbostaden som bestämmer om ni ska ha husmöten. Ni kan ha husmöten med personalen eller utan personalen.

Fritid är den tid då du inte är på din sysselsättning.

På fritiden kan du:

  • vila
  • gå på promenad
  • lyssna på musik
  • se på film eller tv
  • inte göra någonting.

Du väljer själv och personalen stödjer dig med det du vill göra.

Du behöver också ta lite tid för att göra saker i ditt hem som att städa och tvätta.

Gemensamma aktiviteter

Ibland ordnar gruppbostaden gemensamma aktiviteter som du väljer själv om du vill vara med på. Du får gärna komma med förslag på aktiviteter till personalen.

Egna aktiviteter

Det finns möjlighet för dig att få egen tid att göra aktivitet tillsammans med personal utanför hemmet någon gång i veckan.

Vid aktivitet utanför hemmet där du behöver stöd av personalen är det viktigt att planera det i god tid. Om du planerar att vara borta under en period från gruppbostaden ska du meddela personalen i god tid.

Resor

När du ska göra resor för att till exempel handla eller ta dig till och från olika aktiviteter kan du åka med buss eller färdtjänst.

Personalen kan stödja dig vid olika resor för aktiviteter. Personal får inte skjutsa dig i sina privata bilar. Gruppbostaden kan ordna resor vid olika gemensamma aktiviteter till exempel med en mindre buss. Personal som kör bussen har utbildning för det.

Gruppbostaden har ett team som består av en sjuksköterska, en arbetsterapeut och en sjukgymnast. De kan ge dig stöd när det gäller behandling, träning och rehabilitering.

1. Du blir erbjuden en lägenhet i något av våra gruppboenden och får titta på den.

2. En person ur personalen utses som din kontaktperson och ni börjar tillsammans att planera din flytt. Kontaktpersonen hjälper även dig i kontakt med:

  • god man
  • sjuksköterska
  • arbetsterapeut
  • vårdcentral
  • skola
  • daglig verksamhet
  • andra kontakter som är viktiga för dig.

3. Innan du flyttar in har du ett välkomstsamtal tillsammans med dina anhöriga och personal från gruppboendet. Där får du berätta lite mer om vem du är och vad som är viktigt för dig. Ni pratar om hur det fungerar i gruppbostaden och vilka som arbetar där och om dina förväntningar.

4. Tillsammans med din kontaktperson skrivs en genomförandeplan. Du bestämmer om du vill att det ska vara fler personer med på mötet om genomförandeplanen. Det kan till exempel vara anhöriga och god man.

I genomförandeplanen kommer du och personalen överens om vad du vill ha stöd med, när du behöver stöd och vad du tycker är viktigt.

Genomförandeplanen är viktig för att personalen ska kunna ge dig stöd och hjälp med det du behöver.

Det här behöver du fundera på, kolla upp och fixa innan du flyttar in:

  • Adressändring
  • Hemförsäkring
  • Telefonabonnemang
  • Elavtal
  • Ansöka om bostadstillägg eller liknande
  • Bredband (om du vill ha bredband)
  • Avtal för kabel-tv (om du vill ha mer än det basutbud av tv-kanaler som finns i gruppbostaden. Du behöver inte betala någon tv-licens, den betalar gruppbostaden.)

5. Du och personalen kommer överens om hur din inflyttning ska fungera så att det blir bra för dig. Du ansvarar själv för att dina möbler och saker flyttas till din lägenhet, men du kan få hjälp av personalen att packa upp.

6. Om du flyttar från gruppbostaden ska du lämna bostaden i det skick som den var i när du flyttade in. Lägenheten kommer att kontrolleras vid en besiktning.

Om du flyttar ut från gruppbostaden kan personal stödja dig i att packa ner dina saker.

Själva flytten och flyttstädning får du göra själv eller hyra flyttfirma och städhjälp.

Hyra

  • Du betalar hyra för din lägenhet.
  • Hur stor din hyra är beror bland annat på hur stor din lägenhet är.
  • Du betalar även för den el du använder.
  • Du betalar inte hyra för det gemensamma utrymmet.

Mat

Du betalar själv för den mat du vill äta.

Fritid

Du betalar själv för dina aktiviteter. Om personal följer med på aktiviteter betalar verksamheten för personalen.

Resor

  • Vid gemensamma aktiviteter, som personalen på gruppbostaden ordnar, betalar verksamheten för dina reskostnader. Men du betalar själv för mat och inträde, med mera.
  • Vid gemensamma aktiviteter, som du och dina grannar på gruppbostaden själva tar initiativet till, betalar du själv dina resekostnader.
  • Vid egna aktiviteter betalar du själv dina resekostnader. Om personal följer med dig på en aktivitet betalar verksamheten för personalen.

Kontakt

LSS-enheten

Skolgatan 1A
576 36 Sävsjö

Socialförvaltningen

Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö

Biträdande socialchef

Lillemor Hultqvist
0382-154 51