Lyssna på sidan Lyssna

Verktyg på en verktygsvägg.

Verktyg för dig som redaktör

Allt detta kan du använda som redaktör på savsjo.se.

Ska du arbeta med omgörningen av sidstrukturen?

Gå till Projekt bättre sidstruktur

Knapp

Knappar använder vi när besökaren ska göra något annat än att bara läsa mer någon annanstans. Exempelvis anmäla sig via en e-tjänst. Om du bara vill att besökaren ska läsa mer på en annan sida, skapa endaste en länk till den sidan.

Skapa en knapp

 • Skriv den text som ska stå på knappen. Tänk på att den ska vara beskrivande och tala om vart besökaren hamnar vid klick. Det ska inte bara stå "Läs mer" eller "Anmäl dig".
 • Markera texten och skapa en länk genom att a) högerklicka och välja "Infoga länk" eller b) klicka på länksymbolen uppe i vektygslisten.
 • Om det är en intern länk, leta efter sidan den ska länka till. Om det är en extern länk, välj "Extern länk" och klistra in den adress till den webbplats dit länken ska leda. OBS! Vi ska INTE välja att öppna länken i nytt fönster längre, på grund av tillgängligheten.
 • Nu har du skapat en länk. Nu ska vi göra den länken till en knapp. Markera texten igen och välj i formatmallar "Självservice" om länken leder till en e-tjänst eller "Länkknapp blå" om det är en annan typ av knapp.

Länkar till sidor eller dokument

Skapa länkar i din text för att hjälpa läsaren vidare till andra sidor, interna eller externa, eller till dokument. Tänk på att länkens namn ska tala om vart besökaren kan förvänta sig att hamna vid klick på länken. Skriv inte bara "Läs mer här". Skriv i stället "Läs mer på sidan om öppettider". Testa gärna hur det låter med uppläsningverktyget.

Skapa länkar

 • Skriv en beskrivande länktext som hänvisar vidare till en intern sida, en extern sida eller ett dokument.
 • Markera den del av texten som ska vara länkad.
 • Klicka på länkverktyget i verktygslisten längst upp på sidan.
  • Välj "intern sida" om din länk ska gå till en annan sida på savsjo.se. Du kommer då till ett fönster med alla sidor och kan klicka dig fram för att markera den aktuella sidan.
  • Välj "Extern sida" om din länk ska gå till en annan webbplats. Du kommer då till ett fönster där du klistrar in länken till den externa webbplatsen. Välj INTE att den ska öppnas i nytt fönster.
  • Välj fil om du vill att besökaren ska få upp en pdf eller annat dokument. Du kommer då till ett fönster där du kan ladda upp din fil. Se till att du lägger den i rätt mapp. Det ska vara samma mappstruktur under filer som för sidorna. Finns inte en motsvarande mapp för din sida, ställ dig på mappen ovan och lägg till en mapp som du döper till din sidas rubrik. Undvik att lägga filer "På sidan".

Viktigt om filer

Pdf:er och worddokument som är skapade efter 23 september 2019 måste vara tillgänglighetsanpassade. Fundera på om din information måste finnas i en pdf eller om den kan ligga som text på sidan, kanske i en plusbox, i stället.

Plusbox

En plusbox är smidig att använda när vi har mycket information på sidan och vill få den lättöverskådlig. Plusboxen skapas på två olika sätt beroende på om du ska ha bara text i den eller om du även ska ha bild eller tabell i den.

Rubriker inne i en plusbox bör vara H3 och sedan H4 då plusboxens rubrik räknas som en H2. Rubrikerna anpassas automatiskt och blir lite mindre än av de är i ett vanligt textblock.

Skapa en enkel plusbox

 • Skapa plusbox med bara text
 • Gör ett vanligt textblock genom att klicka på symbolen som ser ut som ett A i verktygslisten.
 • Högerklicka på det nya textblocket och byt namn till den rubrik du vill ha på plusboxen.
 • Skriv in den text du vill ha i plusboxen i ditt nya textblock.
 • Högerklicka igen och välj Dekoration » Plusbox och vips så förvandlas ditt textblock till en plusbox.
 • Ångrar du dig är det bara att välja Dekoration » Ingen dekoration, så blir den till ett vanligt textblock igen.


Skapa en plusbox med bild eller annan modul

 • Ställ dig på "Huvudinnehåll" ute till vänster i listen.
 • Högerklicka och lägg till layout "radvis".
 • Högerklicka på din nya layout och döp den till den rubrik du vill att plusboxen ska ha.
 • Lägg till ett textblock i layouten genom att stå på den och klicka på symbolen som ser ut som ett A i verktygslisten.
 • Högerklicka på layouten igen och välj Dekoration » Plusbox. Nu blir din layout en plusbox med ett textblock i.
 • För att lägga till fler saker, ställ dig i layouten och välj modul, exemplevis Bild från MediaFlowPro.
Cirkelsåg som sågar i trä.

Text

Text

Tabeller

Använd tabeller sparsamt. Det är svårt att få dem att fungera bra både med tanke på tillgänglighet och responsivitet. Måste du använda dem för att få ditt innehåll överskådligt, gör såhär:

 • Skapa ett nytt textblock och döp det till tabell och eventuellt efterföljande namn om du har fler tabeller. Exempelvis "Tabell in-turer Rörvik".
 • I verktygslisten finns verktyg för att skapa tabell. Välj antal rader och kolumner.
 • Standardtabellen har en blå rubriklist i övre raden. Ska din tabell använda första kolumnen som rubriklist i stället, högerklicka på tabelle och gör dina val i "Tabellegenskaper". Du kan också välja att ha båda markerade som rubrikrader.
 • Här kan du också välja att inte använda "Tabelrubrik".
 • Genom att högerklicka på tabellen kan du även lägga till eller ta bort rader och kolumner. Det fungerar ungefär som för tabeller i word.
 • För att tabellen ska vara tillgänglig måste den ha en tabellrubrik som ställs in i Tabellegenskaper. Du kan dock välja att dölja den om du vill.


Testtabell

Hållplats

Tid

Resenärer

Rörviks skola

klockan 07.10

utgång

Bjärknäs

klockan 07.23

1 påstigande

Kullen

klockan 07.25

2 påstigande

Björka

klockan 07.35

1 påstigande

Fägerhult

klockan 07.37

2 påstigande

Rörviks skola

klockan 07.48

6 avstigande

Lövfällan 2

klockan 07.56

2 påstigande

Hundåsen

klockan 08.02

2 påstigande

Östermalm

klockan 08.10

1 påstigande

Vare

klockan 08.16

1 påstigande

Rörviks skola

klockan 08.25

6 avstigande


Bilder

Givetvis kan du ha bilder på din sida. Använd modulen Bild från MediaFlowPro. Läs mer om hur du lägger in bilder på din sida.

Formatmallar

Formatmallarna styr vilket typsnitt och vilken storlek det ska vara på rubriker och annan text på sidan. Men de innehåller också viktig information om i vilken ordning texten ska läsas, både för den som ser och den som inte ser.

Välj formatmall i rullisten uppe i verktygslisten.

Det är viktigt att ha rätt ordning. Hoppa exempelvis inte från Rubrik H1 direkt till H3, även om du kanske tycker att mellanläget, H2 känns för stor. Tänk på att storleken alltid varierar beroende på vilken skärm besökaren använder. Det kan se helt annorlunda ut i mobilen!

Tips: Enligt Klarspråk ska du tänka att varje stycke ska innehålla endast ett ämne. Dela gärna in din text i flera nivåer av underrubriker där rubriken också beskriver vad stycket handlar om. Då blir det lättare för besökaren att hitta den information den söker, och söket på sidan blir också bättre.

Kolla in exempel och mer information på sidan Exempel på formatmallar


Kontaktkort

Kontakter på sidan läggs till som ett metadata och hämtas från en annan sida. Det går alltså inte att redigera en kontakt på en innehållsida. Du måste i stället gå till själva kontaktkortet som ligger i mappen "Fragment". Det är uppbyggt på det här sättet för att en kontakt ska kunna ligga på flera sidor och ändringar ska slå igenom överallt.

Vill du lägga till eller byta kontaktkort på en sida gör du det under metadata.

 • Klicka på publicera och gå till fliken Metadata eller högerlicka på sidnamnet i sidstrukturträdet och välj Egenskaper - Metadata.
 • Under rubriken Kontakt, klicka i textfönstret.
 • Du kommer nu till sidstrukturträdet och kan klicka dig fram till rätt kontaktkort under Fragment.

 

Kontakt

Kommunikationsavdelningen

Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö

kommunikation@savsjo.se

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.