Lyssna på sidan Lyssna
tvätta händerna

Covid-19: Tänk på detta i uppstartstider

Publicerad:

Efter några veckor med mycket låg smittspridning ökar nu antalet smittade av covid-19 i regionen igen. När vi nu börjar träffas lite mer igen i skola och på jobb är det viktigt att fortsätta följa rekommendationerna.

Sävsjö kommun har kunnat glädjas åt två veckor med noll antal smittade i covid-19 (vecka 29 och 30). Men nu ökar antalet smittade igen, både här och i flera kringliggande kommuner. När nu många verksamheter startar upp igen är det viktigt att fortsätta följa de allmänna rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

Om du varit utomlands

En stor del av de konstaterade fall av covid-19 som finns i länet är fall där personen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utomlands. Vi vill därför påminna om vikten av att följa de råd som Folkhälsomyndigheten ger dig som kommer tillbaka hem efter semester utomlands.

Du hittar Folkhälsomyndighetens råd och information kring vad som gäller vid inresa från olika länder Länk till annan webbplats. på deras webbplats.

Sammanfattningsvis gäller att du som rest utanför Norden ska testa dig för covid-19 så fort du kommer hem, i vissa fall ska du även hemisolera dig under en vecka. Om du är vaccinerad är du i princip undantagen den regeln, men det finns många olika regler kring olika länder. Ta reda på vad som gäller för just det land eller de länder du varit i.

Fortsätt följa råden

Du som individ har ett personligt ansvar att se till att du inte bidrar till att öka smittspridningen igen. Ett bra sätt att göra det på är att hålla koll på vad som gäller just nu och att fortsätta följa de allmänna rekommendationerna:

  • fortsätta att hålla avstånd och undvika trängsel,
  • tvätta händerna,
  • stanna hemma om du har symtom och kontakta vården för att göra en provtagning.


Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.