Lyssna på sidan Lyssna

Ökad smittspridning av covid-19

Publicerad:

Just nu ser vi en ökad smittspridning i Sävsjö kommun och i övriga delar av länet. Coronapandemin är inte över och det är därför viktigt att vi hjälps åt att hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Smittan finns både i samhället och i några enstaka fall inom kommunens hemtjänst och skola. Läs även om de nya förhållningsreglerna för anhöriga som bor i samma hushåll som en smittad.

Du som blivit smittad, eller misstänks ha varit i kontakt med någon smittad, blir omgående kontaktad av smittskyddsenheten på Region Jönköpings län. De ger tydliga instruktioner om hur du ska agera i varje enskilt fall. Har inte du eller din anhörige blivit kontaktad är du inte berörd.

Att vara uppmärksam på tidiga symptom, hålla avstånd till andra, nysa i armvecket, tvätta och sprita händer och stanna hemma även vid lätt förkylning är rekommendationer som måste följas i alla lägen.

Onsdagen den 14 oktober publicerade smittskyddsläkaren i Region Jönköpings län förhållningsregler som gäller dig som bor tillsammans med en person som är smittad av covid-19. Dessa är baserade på Folkhälsomyndighetens riktlinjer och innebär att:

  • Vuxna och gymnasieungdomar som är friska men som bor tillsammans med en bekräftat smittad person ska stanna hemma från arbetsplats och skola under en vecka.
  • Barn som är friska men som bor tillsammans med en bekräftat smittad person ska gå i skola eller förskola och även gymnasiesärskolan. I övrigt gäller att begränsa sina kontakter och till exempel avstå från alla fritidsaktiviteter.
  • Du som bor tillsammans med en bekräftat smittad person, men inte kan arbeta hemifrån, kan få ett läkarintyg om du ansöker om smittbärarpenning hos Försäkringskassan.
  • Före återgång till arbete eller skola bör prov för covid-19 tas. Provet tas efter 5-7 dagar genom att du besöker din vårdcentral.

– Sävsjö kommun har varit förskonade från större spridning av coronaviruset tack vare att vi alla försökt följa de riktlinjer som finns hur vi ska bete oss. Inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet har smittspridning förhindrats genom ett bra arbete och acceptans för det besöksförbud som kom i våras och de förhållningssätt som sattes upp inför att man kan besöka sin anhörig/närstående på ett boende. Nu gäller det att fortsätta hålla i med riktlinjerna om att hålla avstånd, tvätta o sprita händerna, och att stanna hemma vid mycket tidiga och milda symtom. Gör vi det så bidrar vi till att det inte blir någon större smittspridning i Sävsjö kommun och dess verksamheter, säger Kerstin Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Tillsammans hjälps vi åt att även fortsatt hålla smittan i Sävsjö kommun på en kontrollerad nivå.

Länkar

Läs smittskyddsläkarens pressmeddelande rån den 14 oktober Länk till annan webbplats.

Läs mer om förhållningsreglerna för hushåll på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Läs mer om covid-19 hos barn och unga, när de ska testas och när de kan återvända till skola och förskola med mera. Länk till annan webbplats.

 

Vid frågor kontakta:

Pierre Klasson, kommunikationschef
pierre.klasson@savsjo.se 0382-151 03

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.