Lyssna på sidan Lyssna
Bild på Morgan Miledal, insatsledare på Höglandets räddningstjänstförbund

En hälsning från Räddningstjänsten i juletid

Publicerad:

Den här julen kommer att kännas annorlunda. Om du mår dåligt, kom ihåg att du inte är ensam! Det finns hjälp att få. Räddningstjänsten vill i dessa svåra tider skicka en julhälsning till alla kommuninvånare.

Vi är många som är oroliga just nu.
Oroliga över ekonomin, över våra jobb, företag, och vår hälsa.
Oroliga över vår framtid och för varandra.
Oroliga för vad som kommer att hända i kölvattnet av att en hel värld dragit i handbromsen och tvärstannat.

Vi vet från tidigare kriser att det kan finnas många som mår dåligt när tillvaron svajar och ter sig kaotisk. Svåra känslor och tankar kan dyka upp, vilket är helt normalt när oönskade händelser inträffar, när livet utmanar oss och när våra möjligheter begränsas av saker vi inte kan påverka.

Därför måste vi nu också vara extra observanta under storhelgerna. Var gärna lite extra uppmärksam på om du själv eller någon i din närhet verkar väldigt nedstämd eller visar andra tecken på psykisk ohälsa. Tveka inte att höra av dig till någon eller att fråga om du är orolig för någon. Det finns behov av lite extra omtanke om varandra just nu.

För vissa kan situationen kännas så svår att det påverkar ens möjligheter att fungera normalt i vardagen, eller till och med så att man kan tänka att livet inte är värt att leva.

Sådana tankar är normala och är faktiskt vanligare än man tror. Du är med andra ord inte ensam. Det är viktigt att få stöd och hjälp med att hantera sina tankar och känslor. Att prata med någon professionell, eller kanske någon vän eller anhörig du har förtroende för, kan ofta vara en bra början. Mitt i alltihop är det också viktigt, kanske viktigare än någonsin, att inte glömma bort att ta hand om sig själv.

Fortsätt att göra det du mår bra av men följ de riktlinjer och instruktioner som finns. Håll dig uppdaterad om utvecklingen men förhåll dig lugn, saklig och rationell till den information som ges från kommunen och svenska myndigheter.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information i sociala medier. Dela endast bekräftad information från säkra källor, såsom myndigheter och kommun. Motsatsen sprider onödig osäkerhet, stress och oro, och det behöver ingen mer av just nu.

Det känns kanske som det är ser mörkt ut just nu. Men som i alla mörker så kommer solen gå upp på andra sidan igen om ett tag, även den här gången!

Till dess, ta hand om er själva och varandra!

Med vänlig hälsning,

Morgan Miledal,
Folkhälsosamordnare och insatsledare på räddningstjänsten

Behöver du prata med någon? På vår webbplats har vi samlat information om vilken hjälp du kan få.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.