Lyssna på sidan Lyssna

Covid-19: Smittskyddsläkaren manar till försiktighet

Publicerad:

Sävsjö kommun har idag, tisdag, haft ett extrainsatt möte med smittskyddsläkaren för att analysera orsakerna till den ökade smittspridningen i Sävsjö kommun. Ökad försiktighet och respekt för rekommendationerna behövs kommande veckor.

Smittspridningen ökar åter i Sävsjö kommun. Vecka 23 rapporterades 41 fall av bekräftad covid-19 i kommunen – en siffra som sticker ut både regionalt och nationellt. Åldrarna 10-19 år och deras föräldrageneration har stått för den största andelen. Representanter från kommunledningen har därför haft ett extrainsatt möte med biträdande smittskyddsläkare David Edenvik, dels för att diskutera dagsläget, dels för att göra en analys av kommande veckors väntade utveckling när högtider som midsommar står för dörren.

Analysen som smittskyddsenheten gör visar att smittspridningen är relativt låg på arbetsplatserna. Däremot är samvaron med vänner och bekanta utanför den egna familjen en faktor som drivit på utvecklingen.

– Den allmänna känslan av att man kan slappna av och släppa på restriktioner är det inte läge för i Sävsjö just nu. Sävsjö kommun ligger sämre till än genomsnittet i landet och det är därför viktigt att invånarna fortsätter följa rekommendationerna ett tag till. Att bara umgås med den egna familjen och vara max åtta personer på privata sammankomster som midsommarfester bör gälla i Sävsjö kommun kommande veckor, säger David Edenvik.

Sommarstängda skolor, semester och varmare väder – parallellt med en ökad andel vaccinerade invånare – bör dock leda till att trenden vänder inom några veckor. Nu är det dessutom möjligt även för 30-plussare att boka tid för vaccination. Tills dess att trenden vänt pågår diskussioner om att öka tillsynen i kommunen på exempelvis matställen, gym och idrottsanläggningar.

– Det är av största vikt att alla invånare i kommunen tar läget på allvar och begränsar sitt umgänge även kommande veckor. Snart kan även vi öppna upp men nu är vi i ett läge där vi måste hålla i och hålla ut även fortsatt, framhåller kommundirektör Jan Holmqvist.

Kontakt

Jan Holmqvist, kommundirektör
jan.holmqvist@savsjo.se 0382-152 03

Pierre Klasson, kommunikationschef
pierre.klasson@savsjo.se 0382-151 03

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.