Lyssna på sidan Lyssna

Räddningstjänsten övar vid Sävsjö stadshotell

Publicerad:

Med start i kväll och två måndagar framåt kommer räddningstjänsten att genomföra insatsövningar med rökdykning i och kring Sävsjö stadshotell. Det kommer finnas flera brandbilar vid platsen.

Om du ser brandbilar och kanske lite rök från stadshotellet i kväll behöver du inte oroa dig. Det brinner inte på riktigt. Det är räddningstjänsten i Sävsjö kommun som övar tillsammans med Höglandets räddningstjänstförbund. Tre övningar kommer att genomföras totalt – måndag 1 mars, 8 mars och 15 mars mellan klockan 18.00 och 20.00. Med på övningarna är brandmän från Sävsjö och Stockaryd, samt insatsledare från Vetlanda och Nässjö.

Övningar genomförs kontinuerligt och de flesta av dem sker på den egna brandstationen eller på någon av de andra kommunernas övningsfält. Men ibland behöver styrkorna även öva på så kallade skarpa objekt – faktiska hus och byggnader. Martin Trofast är ansvarig för övningsverksamhet och kvalitetssäkring för Höglandets räddningstjänstförbund, inom Sävsjö kommun:
– Att öva på skarpa objekt, som Sävsjö stadshotell, bidrar till att vi får bättre lokalkännedom och det är viktigt om det händer något på riktigt, berättar han.

Insatsövningen är inriktad på rökdykning, men det kommer att vara kall rök som används. Denna kan eventuellt synas från fjärde våningen på stadshotellet.
– Den som är rökdykare måste öva rökdykning minst fyra gånger om året. Två av tillfällen ska vara med varm rök, alltså när det brinner på riktigt. Detta övar vi på något av våra övningsfält inom förbundet. Men de två tillfällena med kall rök kan vi öva i riktiga hus, säger Martin Trofast.

Kontakt:

Martin Trofast, insatsledare
0383-467 769, martin.trofast@raddningstjansten.com

Rosemarie Engblom, kommunikatör
0382-151 98, rosemarie.engblom@savsjo.se

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.