Lyssna på sidan Lyssna

Kretslopp Sydost tar hand om ditt avfall

Publicerad:

Den 1 januari tog Kretslopp Sydost över ansvaret för avfallshantering och sophämtning i Sävsjö, Vetlanda och Uppvidinge kommuner. Vi har fått in många frågor om detta den senaste veckan - här är svar på några frågor!

Vad är Kretslopp Sydost?

Kretslopp Sydost är en sammanslutning mellan kommunerna Vetlanda, Sävsjö, Uppvidinge och Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR). KSRR består idag av kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn samt Torsås. Från och med 1 januari 2021 bildar vi tillsammans kommunalförbundet Kretslopp Sydost vars uppgift är att ansvara för medlemskommunernas hushållsavfall.

Vad är ett kommunalförbund?

Kommunalförbund är en form för samverkan mellan kommuner och som kan användas för praktiskt taget vilken kommunal angelägenhet som helst. Man kan säga att ett kommunalförbund är som en kommun i kommunerna. Verksamheter som kommuner vill samverka inom läggs över i kommunalförbundet som därmed övertar dessa uppgifter från sina medlemskommuner.

Vad innebär detta och varför är det bra?

En viktig fördel är att denna typ av samverkan, kommuner emellan, erbjuder långsiktighet med ett tydligt fokus på samhällsnytta och miljöfrågor. Genom att jobba tillsammans samlar vi kunskap och kompetens. Med gemensamma resurser kan vi arbeta ännu mer effektivt, inte minst med viktiga hållbarhetsfrågor. Vad gäller framtidens avfallshantering så står våra kommuner inför stora utmaningar och en samverkan på alla nivåer kommer att krävas för att lyckas.

Hur påverkar detta mig?

I princip kommer allt att vara som vanligt. Taxa och abonnemang kvarstår. Tömningar sker som vanligt. Det som skiljer sig är att du får din faktura från Kretslopp Sydost och att det datum du får fakturan kan skilja sig om du bor i Vetlanda, Sävsjö eller Uppvidinge.

Behöver jag gör något?

Nej, det behöver du inte. Dock behöver du som har haft autogiro eller e-faktura och tillhör Vetlanda, Sävsjö eller Uppvidinge kommun via din internetbank göra en ny anmälan om detta. Har du frågor är du välkommen att kontakta Kretslopp Sydosts kundcenter Länk till annan webbplats..

Ändrade faktureringsvillkor

Fakturaavsändare kommer efter årsskiftet att vara Kretslopp Sydost. Från och med den 1 januari 2021 ändrades faktureringsrutinerna. Alla kunder med pappersfaktura faktureras nu tre gånger per år; januari, maj och september. Mer information om fakturering finns att läsa på Krestlopp Sydost hemsida under taxor och avgifter. Länk till annan webbplats.

Autogiro eller e-faktura tidigare?

Om du bor i Vetlanda, Sävsjö eller Uppvidinge och haft autogiro eller e-faktura tidigare och vill fortsätta med det, behöver du registrera detta på nytt via din internetbank. Fördelarna med e-faktura och autogiro är att du slipper avgift för pappersfaktura och du kan också avgiftsfritt få månadsvis fakturering. Därtill gör du en insats för miljön genom att välja autogiro eller e-faktura!

Önskas pappersfaktura månadsvis tillkommer en avgift på 20 kronor per månad. Vill du göra ändringar i faktureringen är det Kretslopp Sydosts kuncenter du kontakta Länk till annan webbplats.r. Sävsjö kommuns växel kan dessvärre inte hjälpa dig att göra denna ändring.

Tömning

För att ta reda vilken dag soporna töms hemma hos dig kan du se det på Kretslopp Sydost hemsida Länk till annan webbplats. eller ladda ner Kretslopp Sydsost app. Länk till annan webbplats. Du kan även kontakta dem via mejl, telefon eller chatt om de har missat att tömma dina tunnor.

Nya kontaktuppgifter från årsskiftet

Från 1 januari 2021 gäller nya kontaktuppgifter till kundservice för avfall. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller funderingar.

Hemsida: kretsloppsydost.se Länk till annan webbplats. med chattfunktion vardagar 08.00-16.00

E-post: info@kretsloppsydost.se

Telefon: 020-40 43 00

Öppettider: Vardagar 08.00-16.00

Besöksadress:
Moskogen 101, 395 91 Kalmar

Postadress:
Box 868, 391 28 Kalmar

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.