Lyssna på sidan Lyssna

Mathilda Backstig, bemanningschef, Sävsjö kommun. Foto: Day Fotografi

Mathilda nominerad till "Årets unga ledande kvinna".

Publicerad:

Den 4 mars avgörs vem som vinner. En av vår kommuns ledare finns med i finalomgången.

Jämställdhet i fokus

Genom att lyfta fram kvinnliga ledare så hoppas man hitta förebilder som kan inspirera andra kvinnor att ta klivet fram, så att en förändring kan ske. Jönköpings län har länge befunnit sig längst ner i jämställdhetsstatistiken nationellt. För sex år sedan när initiativ togs till satsningen "Årets unga ledande kvinna", var majoriteten av ledarna i Jönköpingsregionen män. Bara 28% av länets chefer var kvinnor. Sedan ett par år drivs projektet av Science Park och Handelskammaren i länet.

Förra året blev 120 tjejer nominerade, och 20 har valts ut till en finalomgång. Vinnaren koras digitalt den 4 mars.

En av de nominerade är från Sävsjö Kommun

Mathilda Backstig, bemanningschef, är en av de utvalda som har chans att ta hem utmärkelsen.

– Otroligt roligt! Jag är väldigt stolt och tacksam över nomineringen.

På frågan om vad som kännetecknar hennes ledarstil, svarar hon:

– Jag är framförallt lösningsfokuserad,utvecklingsorienterad och mål-och resultatmedveten.

Mahilda berättar att hon tror att hon blev nominerad för sitt arbete under pandemin. Bemanningsenheten har tagit över en del medarbetare från drabbade företag. De anställda arbetar tillfälligt i den kommunala sektorn. Sedan kan de förhoppningsvis återgå till sitt vanliga jobb.

Hon berättar också om projektet "Heltid som norm" i hemtjänst norr. Där fokuserade man på att erbjuda de anställda heltid om de så önskade. Tanken var att kunna erbjuda heltid i ett kvinnodominerat yrke, något som är en självklarhet inom mansdominerade industrisektorn. En övergripande jämställdhetsfråga som ger möjlighet för kvinnor till en högre livsinkomst.

Motiveringen lyder

"Mathildas karriär präglas av stort utvecklingsdriv och vilja att skapa förbättring. Som bemanningschef på hemtjänsten drev hon ett projekt inom jämställdhet och kompetensförsörjning, som resulterade i ett flertal förbättringar, samt ökad delaktighet hos medarbetarna. I sin roll på Sävsjö kommun ansvarar hon i dag för flera hundra timvikarier, där hon med stort engagemang brinner för att hitta varje medarbetares unika arbetsglädje. Mathilda är en sann inspiratör som lever som hon lär med en stark tro på att mål och resultat uppnås tillsammans. "

Mathilda Backstig, Bemanningschef, Sävsjö kommun - Årets unga ledande kvinna (aretsungaledandekvinna.se) Länk till annan webbplats.

Följ oss i sociala medier

Få mer information genom att följa Sävsjö kommun på sociala medier.