Lyssna på sidan Lyssna

Krav för serveringstillstånd

Alkohollagen ska förebygga och minska risken för sociala och medicinska skador, därför ställs det höga krav för att få tillstånd att servera alkohol.

För att få tillstånd ställs det höga krav på att alla personer som är aktiva i bolaget är både personlig och ekonomiskt lämpliga. Sökande ska ha tillräckliga kunskaper i alkohollagen och ska därför som huvudregel göra ett kunskapsprov. Det är du som sökande som ska visa att du är lämplig för uppgiften. För att bedöma om sökande är lämplig, gör kommunen en utredning. Kravet på lämplighet gäller också för att få behålla tillståndet.

Personlig lämplighet innebär att:

  • ha kunskaper om alkohollagen
  • vara ekonomiskt skötsam
  • inte vara dömd eller misstänkt för brottslig verksamhet
  • vara minst 20 år
  • kunna finansiera sin verksamhet på ett godtagbart sätt.

I över 100 år har det krävts matservering för att få tillstånd att servera alkohol. Dryckerna ska vara ett komplement till maten, inte tvärtom. Ett varierat och komplett utbud av mat, vilket innebär såväl förrätter, huvudrätter som efterrätter ska kunna serveras under hela öppettiden. Under sena kvällar kan det vara tillräckligt att restaurangen erbjuder ett par rätter av enklare slag.

Ett av skälen till kravet på mat är att gästerna helt enkelt blir mindre berusade om de äter mat i samband med att de dricker alkohol. En bra måltid kan nästa halvera alkholhalten i blodet.

Ett serveringstillstånd gäller alltid en viss lokal (eller uteservering). Serveringslokalen ska vara utformad så att det är möjligt för personalen att hålla kontroll. För att en lokal ska vara godkänd för servering, krävs att den är registrerad som livsmedelsanläggning. Det ska finnas ett eget kök i anslutning till serveringslokalen och det ska finnas tillräckligt många sittplatser. Serveringslokalen ska också var brandsäker.

För att servera alkohol på en uteservering krävs tillstånd av polisen för själva uteserveringen och tillstånd av kommunen för alkoholserveringen. Tillståndet för en uteservering måste oftas fönyas varje år.

Enligt alkohollagen finns det ingen generell rätt att få serveringstillstånd. Kommunen gör alltid en individuell prövning för att bedöma risken för olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa. Utgångspunkten är att skyddet för människors hälsa går före företagsekonomiska och näringspolitiska intressen.

Kontakt

Socialförvaltningen

576 80 Sävsjö
0382-154 60
socialen.soc@savsjo.se

Öppettider reception

Måndag - fredag 08.30-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Besöksadress: Villagatan 12

Den här webbplatsen använder kakor för att ge användaren extra funktioner. Men om du själv vill bestämma vilka kakor som ska användas trycker du på inställningar.